Om Mosten MC

Mosten MC blev grundlagt i efteråret 1982. Klubben bestod dengang af 41 medlemmer, både kvinder og mænd, som stort set alle ejede en engelsk eller amerikansk motorcykel, som er de eneste mc-mærker, der kan godkendes som medlemmernes mc-mærker. Dvs; en enkelt dansk produceret Nimbus kom med på en dispensation, “vi er vel dansk patrioter”.

En af grundene til at Mosten blev startet var, at vi ville lave et kanon godt Engelsk Træf.
Hovedparten af motorcyklerne i Mosten var dengang engelske, og vi kørte derfor til en del engelsk træf, bla. Albion Rally på Fyn, BSA træf, Britania Rally i Sverige og Engelsk Træf i Humburgsund i Norge, alle sammen nogle rigtig gode og hyggelige træf på deres måde, men vi syntes tit der manglede noget aktion, noget musik og underholdning samt noget at spise.
Der skete ofte det, at vi improviserede vores egen underholdning, som resulterede i en opsang fra værts-klubben.
Det var nok her, vi fik skubbet til at komme i gang, da de spurgte os, hvorfor vi ikke selv lavede et træf med gang i.

I sommeren 1982 hvor vi overvejede at starte klubben op, gik vi internt nder navnet Allingåbro Twin Club, som vi syntes kunne være et passende navn til foreningen, men vi fandt hurtig ud af at der var en del klubber i bla. Sverige og Tyskland, der hed Twin Club, så det navn droppede vi hurtigt igen.

Vi skulle derfor have fundet på et andet navn til klubben, og der kom mange underlige navne frem på bordet, hvorefter der kom fra et fjernt hjørne i stuen i Spanghuse i Bode, “hvorfor ikke bare kalde os for Mosten som vi altid har gjort; . Selvfølgelig skal vi det.

Navnet blev herefter “Mosten MC”.

Navnet mosten stammer fra et gammelt æblemosteri, som var beliggende i Allingåbro. Nogle stykker af klubbens veteraner havde i en del år før klubbens oprindelse værksted på dette mosteri, og hver gang der skulle ske noget, eller vi skulle ud at køre tur eller andet, lød det; “Vi mødes i mosten eller i mosteriet”. Der blev også ofte brugt vendinger som; “det er dem oppe fra mosten”, så derfor var det meget naturligt for os, at bibeholde dette navn.Så destammer rent faktisk fra æblemost og ikke fra at vi drikker en masse bajere. Som vi forøvrigt ikke har noget imod at gøre.

I marts 1982 blev der rettet henvendelse til Rougsø kommune, om de kunne hjælpe med lokaler til klubhus, de var ikke afvisende, men vi skulle først fremsende klubbens vedtægter, da det er en forudsætning, at disse kan godkendes af kommunen for at kunne få stillet lokaler til rådighed.
Herefter ville vores ansøgning så blive behandlet.

Vi var ikke helt klar til kampen for klubhuset, så vi måtte i gang med at få stiftet en officiel klub, med navn, bestyrelse, og vedtægter m.m.

Den lokale Idrætshal i Allingåbro blev anvendt til stiftende generalforsamling med kaffe og blødt brød, det var de færreste der have plads til 40 m/k i stuen eller på værelset hjemme hos forældrene.

Klubben blev stiftet, og der blev valgt en bestyrelse, et træf-udvalg, et klubhus udvalg og adskillige andre udvalg, samt der blev lavet nogle vedtægter.

Der blev lavet en konkurrence om udformning af et klubmærke, og som navn på klubben, kom der mange sjove forslag.
Det, der blev valgt, var et Vincent mærke, som Bøffen havde modificeret til et Mosten-mærke.

De engelske og amerikanske flag på klubmærket, som er det ordinære klubmærke, symboliserer mc mærkerne i klubben.
På Engelsk Træf-mærkerne er det engelsk og dansk flag som symboliserer, at det er et Engelsk Træf afholdt i Danmark, men dette er ikke klubbens officielle klubmærke, det anvendes kun i forbindelse med Engelsk Træf.

Engelsk Træf som var en af grundstenene til opstarten af klubben, skulle arrangeres, så træf- udvalget havde travlt, problemet var bare, hvor i alverden skulle vi afholde det, det lokale sports stadion blev overvejet, men nej, den lokale skyde-bane uden for byen blev overvejet, et udmærket sted til formålet, men der var hverken den ene eller anden form for faciliteter, men da vi ikke havde andre muligheder, arbejdede vi videre med dette, indtil et evt. alternativ kom, og det gjorde der.

Hele vinteren 1982-83 var vi rundt omkring for at se på forskellige klublokaler/huse.
Den nuværende brandstation midt i Allingåbro by ved stadion blev besigtiget, udmærket til formålet men uheldig placering, og det var heldigt vi ikke sprang på den, for så havde vi nok været smidt ud kort tid efter til fordel for brandvæsnet.

En gammel skole midt i Bode by blev besigtiget, et stort hus i Spidsborg/Allingåbro blev besigtiget, samt adskillige andre ejendomme.

Bøffen som boede ude på Bodeengvej i Bode, luftede af og til sin kæreste i Bodeenge, og under denne bedrift, kom de ofte forbi det, der i dag er Mosten Place.
Han gjorde på et tidspunkt opmærksom på, at der var en mulighed for dette som klubhus, men egentlig troede han ikke rigtigt på, at det kunne anvendes, det var simpelt hen for ringe, han ville næsten ikke være bekendt at foreslå det som klubhus, men efterhånden som muligheder svandt ind, kom han ud af busken med denne lille perle.
På det tidspunkt var ejendommen tilgroet, gavlen og den ene side af huset var styrtet sammen, det var det værste gang uoverskuelige lort, uden el og vand.

Det var den lokale læge doktor Frøkjær i Allingåbro, der var ejer af stedet, han blev kontaktet og gav os lov til kvit og frit, at anvende huset og de 8 tl. skov, som vi havde lyst til.
Han tvivlede på, at vi kunne bruge det til noget som helst, men hvis vi havde mod på det, så værsgod, den eneste betingelse han stillede var, at vi ikke måtte skade hans træer på området

Vi gik på med krum ryg og strakt hals for at få sat lidt skik på sagerne. De mure, der var styrtet sammen blev rejst igen med de materialer som lå omkring dem, gulve blev brækket op og jord kørt ud og nyt gulv støbt, mure væltet og nye sat op, samt der blev lagt el ind og sidst men ikke mindst blev der etableret en bar.
Vandet måtte vi have med hjemme fra til kaffen, og toilet besøget måtte udføres i et nærliggende brænde skur bag nogle plader og i en spand.
I løbet af meget kort tid kom det til at ligne noget, nyt blev det ikke, men vi var meget godt tilfreds med vores nye klubhus.
Omgivelserne omkring huset blev ordnet, så vi kunne få lavet en bålplads og få sået noget græs.

De 8 tl. skov som hørte til ejendommen havde ikke haft de allerbedste betingelser for at gro op, adskillige af dem var gået ud, og der var blevet plantet efter nogle gange, men uden resultat.
På alle de bare pletter i skoven satte vi harven i jorden og fik planeret og sået græs, så området kunne anvendes til træf-og campingplads det selv samme år, dvs. 2 mdr. senere.

Med opstarten af det første Engelsk Træf havde vi stor hjælp fra bla. brd. Kyhn og Frode Sørensen, som begge hjalp med adresser på engelsk- kørende personer, desuden Triumph klubben i DK og Sverige var behjælpelige med deres medlemslister.
Dette gjorde, at vi allerede det første år, kunne henvende os til de potentielle træf- deltagere, som vi søgte til vores Engelsk Træf, herved fik vi opbygget en database med de deltagere, som vi er glade for kommer hvert år.
Alle de Engelsk- kørende der er kommet gennem tiden, udfylder hver gang en indmeldings- seddel, som vi anvender til vores adresse- kartotek.
Det har hidtil været således, at de som vi har adressen på i vores system, hvert år får tilsendt et træf- program. Uheldigvis kan vi ikke se, når folk holder op med at køre eller på anden vis ikke kan eller ønsker at deltage i træffet mere, derfor har alle modtaget vores træf program, så snart de er blevet registreret èn gang.
Dette vil fra 1999 blive ændret.

Fra og med 1999 begynder vi på en frisk, dvs. vi registrerer de indmeldings sedler, der blev udfyldt til træffet i 1998, således at det er de som kører i dag, der får en personlig invitation med posten.
Til de efterfølgende træf, vil nye kørere blive registreret såfremt de udfylder en indmeldings seddel i indgangen. “”Se også programmet under ENGELSK TRÆF på forsiden” .
Til det første træf i 1983 kom der ca 125 engelske motorcykler, det syntes vi var utroligt flot.
Med tiden er deltagerantallet så vokset, og i 1998 kom der ca. 450-500 engelske motorcykler til træffet, samt adskillige andre mærker, disse må selvfølgelig holde udenfor træf pladsen i “svinestien”. (se også under Engelsk Træf historie)

Foruden Engelsk Træf afholdt vi de første mange år en sommer fest kaldet “Most Party”, dette lå den første weekend i industriferien.
Denne fest startede oprindelig nogle år inden Mosten`s officielle start, da der hver sommer kom nogle svenskere fra United MC i Karlskoga på besøg hos nogle af Most veteranerne i Allingåbro.
På dette tidlige tidspunkt, blev den senere “Most Party” afholdt i Lasvegas, som er et forsamlingshus ude i en sort afkrog af Rougsø Kommune.
Most Party var et party for alle interesserede, en lille hyggelig fest med live bands og lidt grill mad, her var der ingen restriktioner om MC mærker el.lign.
Det sidste Most Party blev afholdt i 1992, til fordel for klubhus byggeri og et senere

Race Day i 1994. Race Day er i 2009 blevet et af Danmark`s mest populære MC show.

I 1989 havde Mosten MC boet til leje på ejendommen i 7 år og fik her muligheden for at erhverve sig stedet til ejendom, da den lokale læge ønskede at sælge stedet.
Da vi efterhånden var faldet godt til på stedet og ikke kunne forestille os Mosten i andre omgivelser, slog vi straks til.
Dette gik imidlertid ikke så let som vi havde forventet, da det var en landbrugs ejendom med landbrugspligt på, (selvom der var træer på det hele) og da vi var en forening, måtte vi ikke erhverve os en ejendom med landbrugspligt, uden at dyrke landbrug på den.
En masse skriveri og møder m.m. som endte med en dispensation fra div. regulativer i loven om landbrugspligt.
Den 27/10 1989 blev foreningen Mosten MC ejer af stedet.

Fra 1989 til 1993 kørte klubben med de nævnte arrangementer samt nogle små fester i ny og næ, og eftersom at vi var blevet ejer af stedet, var der en del arbejde der skulle laves.
Skoven trængte til en kærlig hånd med udtynding m.m. bygningerne var stadig noget gammelt lort, som vi lappede sammen, som der var behov for.
Vand som vi ikke havde haft til dagligt i 7 år, fik vi etableret fra naboen og senere fra det kommunale vandværk. Der blev endda bygget et toilet med rindende vand og skyl, det var nok klubbens pæneste lokale på det tidspunkt. Dette overlevede desværre kun i ca 3 år til fordel for et nyt klubhus.

I 1993 gik Mosten MC ind i en ny epoke og tidsalder med nedrivningen af det gamle klubhus og opbygningen af et nyt. Herom senere under klubhus byggeri.lader vente på sig.

Alt imens at klubben er blevet startet og etableret, har medlemmerne, når mulighederne har budt sig, deltaget i div. træf og fester og mange andre MC relaterede ting, og det er blevet til adskillige ombygninger og opbygninger af motorcyklerne. Desuden har adskillige klubmedlemmer gjort sit til at menneske racen ej forgår, det er blevet til adskillige unger med tiden, så hvem ved om de fører klubben gennem det næste århundrede, eller godt på vej, eller også hænger det dem langt ud af halsen.
Gennem tiden har klubben haft ialt 87 medlemmer, hvor over halvdelen af de 41, der startede klubben, stadig er aktive medlemmer.
Idag er vi 32 medlemmer i Mosten MC.

Alle er naturligvis altid velkommen til at kikke forbi i klubben til en kopkaffe og en pils, ring evt. først, eller kom på klubaftener, som er tirsdag- fredag, men kør aldrig forbi, såfremt i kan se der er liv. Kik ind.

Såfremt i skulle mangle et sted at slå telt op når i er i området eller hvis i er på vej syd på på ferie, kan i altid slå teltet op på Mostens udmærkede camp. område, og er klubben åben er i velkommen til at bruge den. Betragt det som en invitation til MC camp.

Meget mere kunne skrives om klubbens nu 27 årige historie, men har de sidste 10 år ikke haft tid, så vi har valgt at slutte her.
Har I spørgsmål til klubben, er I velkommen til at stille dem til Hitz.